29 January 2010

Polis polis

Kegiatan haram yang tumbuh subur di backlane .
Oleh Elan Perumal

SEMENTARA giat Myanmarese menguasai perniagaan runcit di sepanjang jalan utama di Pusat Bandar Utara Selayang di Kuala Lumpur, topi buruk menggunakan backlane untuk kegiatan-kegiatan haram.

Yang backlane Jalan 2/3A dipercayai digunakan oleh Myanmerese untuk melaksanakan menjajakan ubat di larut malam.


Jalan, terletak di antara blok daripada deretan ruko dan Kuala Lumpur Grosir Pasar, dikatakan ditempatkan secara strategik untuk kegiatan tersebut.

Sebuah cek pada akhir jam mendedahkan bahawa jalan itu remang-remang dan sibuk dengan pejalan kaki termasuk pekerja pasar dan peruncit yang menggunakan cara untuk mengakses pasaran.

Myanmar negara terlihat gerai-gerai makanan yang beroperasi dan menjual barang-barang kecil, dengan beberapa tanda-tanda hati-hati transaksi narkoba terjadi.

Asst Comm OCPD Sentul K. Kumaran berkata polis telah rosak beberapa kes dadah di daerah termasuk satu kes besar di bawah 39b Bahagian daripada Obat-obatan Berbahaya Undang-Undang.

Dia mengatakan mereka telah melakukan beberapa serangan di daerah.

"Kehadiran penduduk besar di daerah Myanmerese bisa mungkin mengakibatkan kegiatan melanggar undang-undang ini," katanya.

ACP Kumaran berkata, kawasan itu telah ditempatkan di bawah kawalan berat berjaya seterusnya beberapa penggerebekan.

Dia mengatakan polis prihatin atas pemulihan ubat-ubatan dan senjata seperti pedang dan pisau daripada suspek saat penggerebekan seperti telah berlaku juga serangan dan pembunuhan kes yang dilaporkan di daerah tersebut.

"Para korban daripada jenayah kekerasan juga Myanmerese," katanya

ACP Kumaran berkata siasatan mereka juga mendedahkan bahawa ada geng tempatan di daerah yang mempengaruhi kegiatan jenayah Myanmarese.

Dia mengatakan Myanmerese telah diberi kesan bahawa penduduk tempatan sangat berpengaruh dan mereka akan terpelihara daripada hukuman mengikut undang-undang.

"Situasi ini telah membuat orang asing merasa sangat kuat kerana mereka mempunyai sokongan daripada penduduk tempatan.

"The Myanmerese berfikir bahawa mereka boleh melakukan apa sahaja yang mereka inginkan dengan sokongan daripada rakan tempatan mereka," katanya

ACP Kumaran berkata polis telah mengenal pasti kumpulan-kumpulan tempatan dan terus mencermati gerakan mereka.


Terima kasih Elen dari bilik berita.

Gua memang nak pastikan penumpang penumpang ni sedar diri.
Bukan apa, yang belakang tabir kenakalan diorang ni, semua orang tempatan.

Dua hari lepas, depan mata gua.

Gua tengah hisap Dunhil dekat luar cawangan. Nampak tiga ekor pegawai ni. Pukul 6 petang. Jalan tepi tepi peniaga Myanmar ni. Peniaga tu tak cakap banyak pon, hulur not 50 gua rasa. Lepas tu terus blah. Bukan satu dua je tempat diorang berniaga situ. Beratus kot. Cuba la kalau satu kedai bagi 50. Pehhh... memang tak payah pikir gaji maereka ni.
Itu yang gua nampak, yang gua tak nampak.
Mungkin ada lagi yang lebih besar dari ni, dan gua rasa memang ada.

Ikut gua punya hati memang nak teros telepon Mazidul, nasib gua sabar.

Gua mesti kumpul bukti dulu.

Gua ingat nak letak gambar kat sini, tapi gua gugel, satu gambar Selayang pon takde.
Memang ada konspirasi gua rasa.Wedha, jom jadi polis polis.

No comments: